Chemische Technologie (voltijd) - Procesindustrie

HBO Chemische Technologie Open dag

Vierjarige bachelor in het Nederlands (ook in deeltijd)

De opleiding Chemische Technologie (voltijd) van de Rotterdam Mainport University is een uitdagende, exacte hbo-opleiding.

Hoe laat ik een reactie, die op laboratoriumschaal prima verloopt, ook op fabrieksschaal plaatsvinden? Een chemisch technoloog is vooral betrokken bij het ontwerpen en opschalen van chemische productieprocessen. Ook is hij of zij intensief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe materialen en producten en bij het optimaliseren van bestaande processen.

Daarnaast is het meten aan en het regelen van installaties een belangrijk aspect. Als chemisch technoloog regel, bestuur en organiseer je de productieprocessen zodanig dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen of overblijven bij het productieproces. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid staan daarbij hoog in het vaandel. Deze opleiding is ook in deeltijd te volgen.

Wereldberoep
Chemisch technologen zijn betrokken bij alle stappen van een goed werkend productieproces: vanaf het eerste idee over een nieuw product tot de realisatie ervan. Je vindt ze bij de ontwerpfase, opstartfase, opschalingsfase en de gebruiksfase van grootschalige (chemische) productieprocessen. Achter het bureau, het beeldscherm of in de fabriek. Vanzelfsprekend vinden veel afgestudeerden een baan in de procesindustrie.

Leuk om te weten

Momenteel werken derdejaars studenten aan een project om van zout water, zoet water te maken. Een uniek en duurzaam project waarbij ze gebruik maken van een geheel zelfvoorzienend systeem op zonne-energie. In grote delen van Afrika, in landen als Brazilië en op eilanden is sprake van waterschaarste of worden ernstige tekorten aan schoon drinkwater verwacht. Duurzaamheid en groen ondernemen nemen een belangrijke rol in binnen de opleiding. Momenteel loopt een van onze studenten stage in Zuid-Afrika. Kijk op onze RMU- Facebookpagina voor het interview.

Goed om te weten

Voor het praktijkonderwijs maakt de opleiding Chemische Technologie gebruik van haar proceshal aan het Academieplein te Rotterdam, op slecht 10 minuten lopen van de locatie Lloydstraat. Om aan opdrachten te kunnen werken, schaf je aan het begin van je studie je eigen labjas aan.

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten. Ook ontvang je bij je diploma een Engelstalig diplomasupplement met een DS-label, waarmee je de waarde van je diploma eenvoudiger kunt aantonen voor een baan of vervolgstudie in het buitenland.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Meer weten?

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Aanmelden voor deze opleiding kan tot 1 mei.

Studie in Cijfers
Studie in Cijfers (vaak ook studiebijsluiter genoemd) geeft een beeld van hoe een opleiding van een hogeschool of universiteit het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen dan wel universiteiten. Dit kan je helpen bij je oriëntatie op je studiekeuze. Klik op onderstaande studiebijsluiter om deze te vergroten of kijk op de website van Studiekeuze123.

Studie in Cijfers CTE

Opleidingsniveau:
hbo
Sector:
Procesindustrie
Leerwegen:
Voltijd (hbo)
Privaat/Publiek
Bekostigd onderwijs
Duur:
4 jaar
Opleidingseisen:
havo-diploma, profiel Natuur & Gezondheid
havo-diploma, profiel Natuur & Techniek
vwo-diploma, profiel Natuur & Gezondheid
vwo-diploma, profiel Natuur & Techniek
Interesses:
Iets met techniek
Leidinggeven
Met m’n handen werken

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 400

E-mail: rmu-bedrijfsbureau@hr.nl

  • STC Group
  • STC Group
  • STC Group
  • STC Group
  • STC Group